Hírek

A színek titkai

Hagyományos keleti szépségrítusok

A nagy múltra visszatekintő, ősi szépségápolási hagyományokban gyökerező keleti kezelési eljárásokat ma szívesen ajánlják vendégeiknek a spák és a különböző szépségszalonok. Keleten a szépségápolás és a testi-lelki jó közérzet kialakításának hagyománya generációról generációra szállva öröklődött, és maradt fenn mind a mai napig. újonnan induló sorozatunkban e jellegzetes keleti technikák és eljárások némelyikének körbejárására vállalkozunk. bemutatunk egy-egy, itthon talán még kevésbé ismert tradicionális keleti szépségápolási terméket, és az egyszerűbbeknek elkészítési módját is megosztjuk olvasóinkkal. ha kedvük van, akár mindjárt kis is próbálhatják őket saját szalonjukban. Kezdjük ezt az ezeregy éjszaka világába vezető, csodálatos utazást a hammam művészetének felfedezésével!

Összehasonlíthatatlan érzés kipróbálni egy hammamfürdőt. Bőrradírozás a méltán híres és abszolút természetes marokkói fekete szappannal vagy a tunéziai zöld szappannal, a teljes test serkentő átdörzsölése a kecskeszőrből készült, kassa nevet viselő, jellegzetes hámlasztókesztyűvel, majd egy felülmúlhatatlan, illatos, agyagos testtekercselés, egy isteni argánolajos vagy jázminolajos masszázs, és végül, a kezelések után, mindennek megkoronázásaként egy csodálatos rituálé keretében felszolgált, üdítő tea a pihenőteremben…

A hammam művészete

A hammam Észak-Afrika országaiban a muzulmán kultúra kihagyhatatlan és feledhetetlen élményt nyújtó ápolása. A hammamfürdő régen a vallási előírások által is szabályozott, kötelező tisztálkodási és testápolási szokások végrehajtásának színtere volt, mára egyike lett a kivételes kényeztetéseket nyújtó, a testi-lelki
felüdülést és a kikapcsolódást szolgáló intézményeknek. A hammam a társadalmi élet egyfajta központja, de ugyanakkor a megtisztulás szentélye is. Gőzfürdői korántsem csupán szépészeti rítust kínálnak, jóval többet jelentenek annál. A hammamban: • A forró gőz hatására a bőrből eltávozik minden, a pórusok mélyén lerakódott piszok, szennyeződés. • A gőz jótékony hatásának köszönhetően ellazult testet a masszázs megszabadítja az izmokban felgyülemlett feszültségtől. • A rózsamuskátli- és jázminillattal átitatott, különleges, langyos agyaggal, az úgynevezett tfallal végzett testtekercselésnek köszönhetően a bőr lágy, puha tapintású és illatos, a haj pedig rendkívül erős lesz. A haj kezelésére használt, nehéz illatú, porrá tört növényi alapanyagból készített hennapakolás gyönyörűen ragyogó mahagóni árnyalatot ad a fekete hajnak. • A forró gőzben enyhülnek a reumás panaszok, különösen akkor, ha a gőz párologtatására gyógyító hatású termálvizet használnak. • És végül, de nem utolsó sorban, feltöltődik, szinte újjáéled az ember, testileg-lelkileg regenerálódik. A falakkal és boltívekkel körülvett, forró gőztől átjárt teremben az idő és a külvilág megszűnnek létezni. Belefeledkezünk egy kellemes és pihentető álomvilágba, ahol a szüntelenül csordogáló víz megnyugtató hangja és a sűrű gőzben titokzatossá váló, különleges, tompa fények az érzékek számára valóságos ünnepet jelentenek. használat Keleten ez a rituális hagyomány a tisztálkodási szokásokat a kikapcsolódással és a pihenéssel igyekezett összekapcsolni. A hammamfürdő ma is három különböző hőmérsékletű teremből áll:
• Az első, a hűvös terem az átöltözésre, a felkészülésre szolgál. Itt találhatók a zuhanyfülkék is.
• A középső terem hőmérséklete langyos,hogy a szervezetnek legyen ideje hozzászokni a forrósághoz.
• A harmadik terem hőmérséklete a mintegy 40–50 ºC-os gőztől egészen forró, levegője párával telített. Ebben a környezetben nagyon könnyű az ellazulás, és hamar kialakul a kellemes közérzet. Ennek elősegítésére fenyő- vagy eukaliptuszkivonatot párologtatnak a gőzzel telt levegőbe, ami felszabadítja a légutakat, és ezen keresztül javítja az oxigénellátást. A vendégnek nem kell mást tennie, mint kényelmesen elhelyezkedni, behunyni a szemét, és lélegezni nyugodtan, mélyen. Amikor úgy érzi, jól esne egy kis felfrissülés, átmehet a langyos hőmérsékletű terembe, vagy vehet egy kellemes zuhanyt az első, hűvös levegőjű teremben.

Hatások

A forró, nedves gőz ellazító hatásán alapuló fürdő valódi felüdülést kínál. A magas hőmérséklet és páratartalom mellett meginduló erőteljes izzadással rengeteg toxikus anyag távozik a bőrön át a szervezetből, és a hámrétegben felgyülemlett szennyeződések is fellazulnak. Hosszú távon rendszeresen használva  a hammam kiváló hatással van a bőr minőségére, különösen akkor, ha a vendég a zuhany alatt egy speciális hámlasztószerrel vagy hámlasztókesztyűvel átdörzsöli a bőrét, mielőtt a forró gőzbe visszatér. Még jobb, ha a gőzfürdőhöz a marokkói fekete, vagy a tunéziai zöld szappanos tradicionális testradírozást is igénybe veszi. A távozó vendég figyelmét érdemes felhívni arra, hogy a fürdőben megtisztult és felpuhult bőrét kenje be hidratáló testápolóval, így rendkívül lágy és megfelelően táplált lesz majd a bőre. A gőzfürdő utáni legideálisabb ápolás azonban az illatos agyaggal végzett testtekercselés. (A kezelés során használt, speciális agyagot Marokkóban tfalnak, Tunéziában rassoulnak nevezik.) Szintén kiváló hatású még a tengeri algás, illetve a tengeri iszapos testtekercselés, amelyet relaxáló hatású testmasszázs követ.

Bogdán Dorka

Kevesen ismerik az igazi Bogdán Dorka-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük