Család

Családalapítás vagy karrier

Családot alapítani ma már nem is annyira egyértelmű, mint korábbi korokban. A régi korok nagyon determinálták a nőket és a férfiakat berögzült, végzetes szerepekre, amiből úgy tűnt, nincs kitörés.

A nőknek a sikeres házasság jelentett előmeneteli lehetőséget, a férfiaknak a vagyoni helyzetük, és nagyjából a kör itt be is zárult. Mára meg a kétkeresős családmodellek alakultak ki, ahol a nők zsonglőrködnek az emancipáció egyszerre áldásos és átkos vívmányával. Hiszen egyfelől nagyszerű lehetőség, hogy a nők is tanulhatnak, karriert futhatnak be, ugyanakkor a családalapítás mellett már nem is olyan könnyű ez a két feladat.

Ma már nem egyértelmű, hogy egy bizonyos életkor elérése után jön a megházasodás és a családalapítás. Szabad a vásár, aki karriert akar, az karriert fut be, és ott teljesedik ki, de amellett már nehezebb feladat a családdal is törődni. Akinek pedig a család a prioritás, annak lehet, hogy le kell mondania nagy karrier álmokról. Vannak, akiknek a kettő együtt sikerül, de nem lehet könnyű feladat mind a két területbe kellő energiát fektetni.