Mellnagyobbító beavatkozás: a legújabb eredmények

[Total:    Average: /5]

Reflexterápiák a szépségápolásban

Arra a kérdésre: „mi is az a refl exterápia?”, a kozmetikusok egy része nehezen tudna válaszolni. Az alábbiakban ezeket az ápolási formákat tekintjük át röviden.

A szépségápolásban a különféle reflextechnikák főként a testsúlycsökkentő, a relaxációs, valamint a lifting-kezelések és kúrák területén alkalmazhatók. A reflexterápiás kezelések három alapvető fontosságú rendszeren: a hormonrendszeren, az emésztőrendszeren és a nyirokrendszeren keresztül fejtik ki jótékony hatásukat. A súlygyarapodás, a stresszállapot vagy a nikotinfüggőséget okozó dohányzás hátterében a hormonrendszer nem megfelelő működése is állhat. Az ilyen típusú zavarok a lakosság jelentős részét (mintegy 70%-át!) érintik valamilyen formában. Egyes tanulmányok anatómiai pontosságú leírásokat adnak a reflexpontok, avagy gyakoribb nevükön: az akupunktúrás pontok elhelyezkedéséről, amelyeken keresztül kedvezően befolyásolható a szervezet számos akaratlan működésű rendszere, mint amilyen például a hormonrendszer, az emésztőrendszer, a légzőrendszer, a szív- és érrendszer… A reflexpontok megfelelő stimulációja mozgósítja az emberi test energiaraktárait, s a felszabaduló energia segítségével helyreállítható a szervezet megfelelő működése és az általános jó közérzet. A kezelések után nem sokkal az ügyfél könnyű fáradtságot tapasztal, ez a biztos jele annak, hogy a szervezet megfelelőképpen reagál a reflex-stimulációra.

A különféle reflextechnikák

A reflexterápiás technikák között a következőket különböztetjük meg:
– digitopunktúra (akupresszió, shiatsu)
– luxopunktúra,
– akupunktúra,
– elektropunktúra,
– lézerterápia.

A digitopunktúra
A digitopunktúra (avagy más néven a shiatsu) a hagyományos energetikai gyógyászat egy diszciplínája, amelyet korábban a kozmetikusiskolákban is oktattak fogyasztó-, relaxáló- és (az arcmasszázs területén alkalmazott) liftinghatása miatt. A digitopunktúra során a terápiát végző személy ujjaival, illetve egy vékony masszázsszonda segítségével finom nyomást gyakorol a testet behálózó – meridiánoknak is nevezett – energetikai útvonalak mentén található reflexpontokra. A türelmet kissé próbára tevő, meglehetősen hosszadalmas terápiás eljárás kíméletes refl ex-stimulációval jár, hatása azonban inkább csak a fi zikai állapot szintjén érzékelhető. Digitopunktúrával foglalkoznak jó néhány kozmetikai szalonban, és egyes franchise- rendszerben működő intézményekben is, mint amilyen például a (2 és 20 kg közé eső) súlyfelesleg-csökkentésre szakosodott Théraform, vagy az L4S, amelynek kínálatában a testsúlycsökkentés, a relaxáció és a dohányzásról való leszoktatás is szerepel. Az eljárás során a reflex-stimuláció igen lassan működik, de biztosan. A páciensnek heti két-három alkalommal kell időt szakítania az egy-egy órás kezelésekre, az eredmény azonban nem marad el.

Az akupunktúra

Akupunktúrás és lézerterápiás kezelést az eljárás során felléphető kockázatok (fertőzés vagy égési sérülés lehetőségének fennállása) miatt csak orvos végezhet. Mindkét refl exterápiás eljárás alkalmazásához több éves tanulmányok során megszerezhető szakképzettség szükséges, amellyel a kozmetikusok többnyire nem rendelkeznek.

Az elektropunktúra
Az elektroterápia a 70-es években különösen népszerű kezelési eljárásnak számított, annak ellenére, hogy az idegpályákat érő elektromos áramütések miatt a kezelés meglehetősen kellemetlen a páciens számára. Az elektropunktúrás készülékek többsége napjainkban már nem felel meg a 90-es években életbe lépett, gyógyászati berendezésekre vonatkozó szabvány előírásainak.

A luxopunktúra
A luxopunktúra a lézerterápiához hasonló eljárás. Minthogy azonban ennek alkalmazása során a lézersugarat infravörös fénysugár helyettesíti, kezelési kockázatokkal itt nem kell számolni. Luxopunktúrás kezelést ezért kozmetikus is végezhet. Az infravörös fénnyel működő készülék telepítése ráadásul sokkal egyszerűbb is, mint a lézerkészüléké. A luxopunktúrás kezelési eljárást egy Luxomed nevű francia cég fejlesztette ki. A reflextechnikának ezzel a formájával könnyen és gyorsan felszerelkezhet egy kozmetikai szalon. Az eljárást 500 különböző szépségcentrum hitelesítette, eredményeit klinikai vizsgálatokon alapuló elméleti tanulmányokban publikálták, a gyakorlati alkalmazást pedig számos női lap újságírója tesztelte. Üzleti szempontból a technika eredetisége és rendkívülisége abban áll, hogy egy jól kidolgozott, komplett képzéscsomag segítségével mintegy 5 óra alatt elsajátíthatóak mindazok az ismeretek, amelyek
birtokában egy kozmetikai szalon megkezdheti a luxoterápiás eljárás alkalmazását.

Az ápolások

Ahogyan arról korábban is szóltunk már, a reflexterápiák különösképpen javasolhatóak a levertséggel, deprimált állapottal járó hormonrendszeri zavarok esetén, mint amilyen a stressz, a különböző táplálkozási zavarok vagy a nikotinfüggőség. Meglepő és igen kedvező körülménynek számít az a tény, hogy a reflexterápiás eljárások egyúttal alkalmasak az arcbőr öregedésének természetes lassítására is. A reflexterápia már néhány kezelés után tapasztalható, hosszú távon ható eredményekkel jár (félévente elegendő csupán három kezelés)!

Testsúlycsökkentés: harc a felesleges kilók ellen
Az egyes testtájak fogyasztását célzó lokális kezelési technikák (zsírszövetlazító görgős masszírozás, ultrahangkezelés, vibrációs korongok alkalmazása) úgy formálják az alakot, hogy az adott testrész vízleadását helyileg fokozzák, és ezzel hozzásegíthetnek néhány centiméternyi karcsúsodáshoz. A kereslet különösen a márciustól júliusig tartó szezonban nő meg az ilyen típusú kezelések iránt. A reflexterápiás ápolások ezzel szemben az egész testet érintő, többnyire két és húsz kiló közé eső teljes testsúlycsökkenést kínálnak. Az ügyfelek az esetek döntő többségében nagyon elégedettek a kezelések eredményével. Általában a fékezhetetlen éhségérzet (a nassolási kényszer, a farkaséhség) megszűnéséről számolnak be, tapasztalataik között elsőként említik az örömérzés visszatérését az életükbe, valamint a pihentetőbb alvást és az általános közérzetjavulást. A terápiás eljárás fontos részét képezi a táplálkozási egyensúly helyreállítása, amelynek révén a fogyni vágyók frusztrációk nélkül szabadulhatnak meg felesleges kilóiktól, és dinamizmusuk, életkedvük is visszatér. A kúra során az ügyfél életvitelében kialakul a saját táplálkozási igényeinek és szükségleteinek megfelelő étkezési rend. A testsúlygyarapodás szempontjából problémás helyekre koncentráló, lokális kezelések inkább szezonálisan jelentkező igényeket elégítenek ki, míg az általános testsúlycsökkentés iránt az érdeklődés egész évben élénk. A reflexterápiás kezelési eljárások a menopauzával együtt járó kellemetlen kísérőtünetek (hőhullámok, vízvisszatartás, súlygyarapodás, levertség, rossz kedélyállapot) enyhítésére is javasolhatók. Az ápolásnak ezt a módját nyugodt szívvel ajánlhatjuk bárkinek.

100%-ig természetes liftinghatás
Bár néhány korabeli leírás beszámol a gazdag kínai családok nőtagjainak és a császári udvarban élő hölgyeknek több ezer évvel ezelőtti szépségápolási szokásairól, igazából keveset tudunk arról, miféle lehetőségeket is kínáltak a nőknek az egykori „szépségtűk”. A Nei Jing Su Wen, ez a régi-régi kínai orvoslási könyv azt írja, hogy a bőr rugalmasságának elvesztését a yang energiák hiánya okozza. A reflexterápiás lifting-kezelések az irharétegre és az izomszövetekre fejtik ki hatásukat. Az eljárás idegen anyagok befecskendezése nélkül, pusztán az arc reflexpontjainak kezelésével stimulálja a nyirokműködést és a mikrokeringést. Ennek következtében az arcszín élénkebbé válik, az arcbőr puffadásaiért, a szem alatti karikák, táskák kialakulásáért felelős vízvisszatartási problémák enyhülnek. A kötőszöveti rostok stimulációja erősíti a bőr szerkezetét, visszaadja rugalmasságát és feszességét, a bőrizomszövetek stimulációja pedig az arcbőr izomtónusát javítja. Mindenféle idegen anyag vagy kozmetikai termék alkalmazása nélkül ható, rendkívül kíméletes beavatkozás ez, amely megelőző és helyreállítójelleggel is hatékonyan működik. Különösképpen ideális a 40-50 év feletti nők bőrének fi atalítására.

Relaxáció: a stressz kártékony hatásai ellen
A reflexterápiás eljárások alkalmazása során a kozmetikus a stressz és a rohanó életvitel következtében kialakuló feszültségek alól is felszabadít. A vendégek ellazulnak, alvásuk pihentetőbb lesz, közérzetük pedig hosszú távra kihatóan, jelentős mértékben javul.

Értékelés korlátozások

A reflexterápiás kezelésekkel a kozmetikus vendégeinek testsúlycsökkentő kezelést, lifting-kezelést és relaxációt kínál. Az alábbi táblázatban összefoglalóan és jól áttekinthetően mutatjuk be a különféle reflexterápiás eljárások előnyeit és hátrányait. A táblázat tanulmányozása során könnyen érthetővé válik, hogy a kozmetikai szalonok és az általános közérzetjavításra specializálódott ápolási centrumok kínálatában miért találkozunk többnyire a digitopunktúrával és a luxopunktúrával.

Törvényi szabályozás

A reflexterápiás eljárások alkalmazására vonatkozó törvényi szabályozás jó néhány pontján nehezen értelmezhetőnek tűnhet. Van azonban néhány egyszerű szabály, amelyek tiszteletben tartásához a kozmetikusnak minden körülmények között, feltétlenül ragaszkodnia kell. A kozmetikus
– nem folytathat orvosi gyógyító tevékenységet,
– nem vállalhat orvosi kockázati tényezőkkel járó kezelést.
A testsúlycsökkentés, a relaxációs eljárások, a lifting-hatású kezelések és a dohányzás elleni terápiák mind életminőség-javító, egészségmegőrző kezelésnek minősülnek. Gyakorlásuk az általános közérzetjavító szolgáltatásokat nyújtó intézményekben engedélyezett (szépségszalonok, fogyasztócentrumok, spa-k, stb.).
Bizonyos egészségvédelmi előírásokat azonban itt is szem előtt kell tartani, például a gyerekek és a serdülők fogyókúrájával kapcsolatosan.

Klinikai eredmények

A technikák, a képzések és a kezelések sokfélesége és különbözősége miatt a refl exterápiás eljárások esetében nehéz objektív klinikai eredményekre hivatkozni, hiszen a kezelések eredménye függhet például a stimuláció hatásfokától, a stimulált refl expontok számától, a kezelési alkalmak számától és gyakoriságától. Ebben a tekintetben a luxopunktúra eredményei vizsgálhatók leginkább, tekintve hogy ez a terápiás módszer valamennyi kúra vonatkozásában pontosan meghatározott, tökéletesen szabályozott protokoll szerint működik. A készülékek használata a luxopunktúra esetében olyan egyszerű, hogy az eredmények szinte egyáltalán nem függenek a terápiát alkalmazó kozmetikus ügyességétől és gyakorlottságától, mint például a digitopunktúrás kezeléseknél. 2007-ben a Luxomed a testsúlycsökkentési kezelésekről átfogó tanulmányt tett közzé. A gyártó közlése szerint több más tanulmány vizsgálati adatainak érvényessé nyilvánítása éppen most van folyamatban. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a digitopunktúrás és luxopunktúrás kezelések eredményességi mutatói a fogyásterápiákra vonatkozóan szinte teljesen hasonlóak. Mind a két eljárás 2 és 20 kg közötti testsúlycsökkenést képes elérni, az ügyfelek elégedettségi mutatói pedig mindkét esetben igen magasak.

About Bogdán Dorka 503 Articles
Kevesen ismerik az igazi Bogdán Dorka-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*