Categories
Potencia

Reflexterápiák a szépségápolásban

[Total:    Average: /5]

A test is öregszik…

A test bőre számos szerkezeti különbözőséget mutat az arcbőrhöz képest. Ennek megfelelően a testbőr öregedése is eltér az arcbőrétől. E folyamat jellemző sajátosságait a Laboratoire Avène leírásában olvashatjuk.

A test bőre más, mint az arcbőr

A testet borító bőr nem tartalmaz annyi faggyúmirigyet, mint az arcbőr, egyes testrészeken pedig – mint az alkar, a csípő vagy a comb – teljesen hiányzik. Éppen ezért a testet borító bőr az arc bőréhez képest csak jóval kisebb mértékben vagy egyáltalán nem élvezheti a hidrolipid réteg védelmét, s ez fokozottan sérülékennyé teszi. A lipidek a hámréteg legfelső rétegét alkotó szaruréteg sejtközötti állományából mindenütt hiányoznak, ami a sejtek közötti kohéziót kedvezőtlenül befolyásolja, és hámlást okoz. Lipidek hiányában a hámlás könnyen bekövetkezhet, mert a bőrben található lipidhálószerkezet egyik feladata éppen a víz visszatartása, valamint kipárolgási folyamatának lassítása. A testet borító bőrben a lipidek, illetve a fagygyúmirigyek relatív vagy teljes hiánya kedvezőtlenül befolyásolja mind a bőr szerkezetét (a bőr ellenálló képességét és sejtkohézióját), mind pedig a hidratáltságát. Mindezekhez a nem éppen előnyös tulajdonságokhoz hozzáadódik még, hogy a testbőr szarurétege az arcbőréhez viszonyítva jóval vastagabb. A bőr rugalmassága pedig vastagságával éppen fordítottan arányos. A test bőre ráadásul állandóan számos külső és belső támadásnak van kitéve. Káros napsugárzás ugyan kevésbé éri (leszámítva a dekoltázst), de nap mint nap dörzsölik felületét a különböző ruhaneműk többnyire szintetikus szálai, s ez bizony vízvesztéssel, súlyosabb esetben dehidratációval jár. A testsúlyváltozások (fogyókúrák és súlygyarapodások, terhességek) szintén megviselik a bőrt: csökkentik feszességét és rugalmasságát.

A testbőr öregedésének sajátosságai

Míg az arcbőr öregedésének szinonimája a ráncosodás, addig a test bőrének öregedésében két másik jelenség a legmeghatározóbb: a bőr szárazsága, illetve feszességének csökkenése.

A bőrszárazság

A test bőre gyakran válik áldozatává a korai és erőteljes bőrszárazságnak, amely az évek előrehaladtával egyre csak erősödik. Ennek több oka is van. A legfőbb okot – amint már említettük – a test- és az arcbőr hidrolipid fi lmrétegében mutatkozó különbség jelenti. A faggyúmirigyek hiányával függ össze a testbőr fokozott
vízvesztése, amely szárazságot (esetenként igen jelentős szárazságot) okoz. A bőr érdes tapintású lesz, feszül, húzódik, viszket tőle. Egy másik ok, amely tovább súlyosbítja a vízveszteséget, a korral együtt járó hormonális változás. A menopauzával párhuzamosan csökken a szervezetben található hormonok mennyisége (nevezetesen az ösztrogénszint), ez pedig lassítja a sejtmegújulást, és a faggyú-, illetve izzadságmirigyek működését is csökkenti.

A feszességvesztés

A test öregedése együtt jár a bőr feszességének elvesztésével, amit más szóval a bőr megereszkedésének is szoktunk nevezni. A bőr feszességét biztosító rostok, az elasztin és a kollagén szintézise a kor előrehaladtával jelentősen lelassul. A menopauzával összefüggő hormonszintváltozás ebből a szempontból is jelentős szerepet játszik, mert az ösztrogéntermelés csökkenése az elasztikus rostok termelődésének intenzitását kedvezőtlenül befolyásolja. A kollagéntermelés visszamaradása a bőr teltségének csökkenését okozza. A közvetlen következmények: a testbőr veszít rugalmasságából és feszességéből. A bőr megereszkedése a sejtek leépülése miatt következik be, s vele párhuzamosan a sejtmegújulási folyamat is lelassul. Emiatt a fibroblasztot (a bőr feszességének megtartásáért felelős rostokat) termelő bőrsejtek működése 20 és 80 éves kor között mintegy a felére csökken. Ugyanígy a keratintermelésért felelős sejtek működési intenzitásának lanyhulásával párhuzamosan csökken a keratin, a bőrben hálószerű rácsszerkezetet alkotó protein termelődése is. A szaruréteg veszít ellenálló képességéből, és védősorompó szerepének is kevésbé tud megfelelni. A has, a nyak és a karok belső oldala azok a testrészek, ahol a bőr feszességének csökkenését és a megereszkedést a legkorábban észre lehet venni. Ezeken a területeken a legszembetűnőbb a bőr rugalmasságának, feszességének és teltségének megváltozása.

Összefoglalás

A test bőrének tulajdonságai egyes pontokon alapvetően eltérnek az arcbőréitől. A testbőr öregedése két területen nyilvánul meg leginkább:
– az életkor növekedésével párhuzamosan fokozódik a bőr szárazsága,
– a feszesség elvesztése pedig a bőr megereszkedését, petyhüdtté válását vonja maga után.
A test bőrének öregedése ellen vívott küzdelemben ezért külön gondot kell fordítani a megfelelő, célzott ápolásra: a bőr tónusának javítására és a hidratálásra.

About Bogdán Dorka
Kevesen ismerik az igazi Bogdán Dorka-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat.

By Bogdán Dorka

Kevesen ismerik az igazi Bogdán Dorka-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat.