Hírek

Segítsen a vörös foltokkal küzdő vendégén

A bőr, a lélek tükre

Ki tudna hitelesebben szólni egy bőrgyógyászpszichológusnál a bőr és a pszichikum közötti különleges összefüggésekről? Dr. Danièle Pomey-Rey egy kitűnő dolgozatot bocsátott a Laboratoire Eau Précieuse rendelkezésére. Az alábbiakban ezt az anyagot közöljük, amelyből világossá válik, hogy a bőr jóval több mint a testünket takaró védőburok. valóságos visszfénye, tükre pszichikumunknak. előző számunkban olvashatták olvasóink cikksorozatunk első részét. Jó néhány olyan ismeretre tehettek szert, amelyeknek a bõr ápolása során talán hasznát veszik majd: a bőr tökéletessé fejlődött mélystruktúrával rendelkezik, olyan interaktív szerv, amelyet bizonyos szempontból az agy meghosszabbodásának is tekinthetünk. Ezúttal arról olvashatnak majd, hogyan fejlődik a bőr az élet egyes szakaszai során, milyen támadások érhetik a környezet részéről, miféle betegségek veszélyeztetik, és hogyan fejeződhet ki rajta keresztül a lélek segélykiáltása.

Ahhoz, hogy megfelelően ápoljuk, ismerni kell a bőrt

A bőr megfelelő ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a felszínén megjelenõ bõrtüneteket – melyeknek hátterében olykor pszichológiai összefüggések állnak – hatékonyan tudjuk kezelni.

A főbb bőrtípusok

A szervezetnek a külvilággal közvetlenül érintkező, legkülsőbb szervét, a bőrt a lelki folyamatok tükrének is nevezhetjük. A bőr mint látható szerv állandó megfi gyelés tárgya. A felszínén megjelenő legkisebb tökéletlenség is azonnal aggodalmat vált kis és feltűnést kelt. Az emberiség történelme folyamán számos súlyos, bőrtünetekben megnyilvánuló betegséggel találkozott, amelyek megannyi rettegett rémként ivódtak be kollektív emlékezetünkbe. A bőr megjelenési formái egyedenként igen jelentős eltéréseket mutatnak. Ráadásul ezek az egyedi jellegzetességek nem feltétlenül kísérik végig egy-egy ember teljes életét, hanem életkoronként újra és újra megváltozhatnak. Néhány egyszerű kérdés és egy speciális vizsgálat alapján ma már viszonylag könnyen megállapítható, mely bőrtípusba tartozó bőre van valakinek. De a bőr adott esetben egyfajta puzzle módjára más és más képet mutat a test különböző területein. Vendégünk teljes bőrfelülete, ha úgy tetszik, bőrtípusok szerinti „vidékekre” osztható fel. Jól látható módon egyszerre férnek meg rajta zsíros területek (vállak, orr, áll és homlok), nedves hajlatok (hónalj, ágyékhajlat), illetve viszonylag száraz zónák (orcák, alkar, láb). A bőr típusa szerint a legritkább esetben nevezhető „normál” bőrnek. Az ilyen ideális bőr ugyanis – ha egyáltalán létezne – finom, selymes tapintású, egyenletes felületű lenne, sima, hajlékony és rugalmas, főképpen pedig mentes mindenféle pigmentációtól, hegesedéstől, ránctól és a hormonális működés zavaraira utaló jelektől.

 

 

Bogdán Dorka

Kevesen ismerik az igazi Bogdán Dorka-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük