műanyag ablak konyhában

Szellőztetési módszerek műanyag ablak mellett

Természetesen szeretnénk, hogy tökéletes hőszigeteléssel funkcionáljanak műanyag ablakaink, azonban a rendszeres szellőztetés is fontos. Tudjuk, hogy előfordulhat, hogy a nem megfelelő szellőztetés miatt alakul ki penészesedés egy otthonban, ami igen kellemetlen.

A mai modern műanyag ablakoknak köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy az utcát fűtjük télen, azonban a megfelelő levegőcserére figyelmet kell fordítani, hogy ne legyenek kellemetlen mellékhatások. A régi ablakok mellett ugyan ritka volt a penészesedés előfordulása, mivel kisebb légellenállást biztosítottak, ugyanakkor az utca fűtése már szinte megszokott volt, vagy észrevétlen, de megtörtént.

A műanyag ablakok egyik erőssége a kiváló szigetelő képességük. Jelentősen csökken mellettük a rezsi számlánk, és ha a szellőztetés szakszerűségére is kellő figyelmet szentelünk, akkor a műanyag ablak választása még nagyobb örömökkel szolgál számunkra. Többféle szellőztetési módszer áll a rendelkezésünkre, ami egyébként a rendszeres párátlanítást is elősegíti a friss levegő biztosítása mellett. Létezik az úgynevezett résszellőztetés, amikor csak részlegesen nyitjuk ki az ablakot.

Továbbá választhatjuk néha napján az átáramló szellőztetést, ami egy hatékonyabb megoldást fog jelenteni, teljesen kitárt ablakszárnyakkal. 4-5 perc alatt teljes levegőcsere valósítható meg. És létezik a keresztszellőztetés, ami a huzatos szellőztetésnek felel meg, ekkor minden műanyag ablak nyitott állapotban van, és már 2-3 perc alatt frissül a lakás. Itt minimális a hőveszteség, és sikeres a szellőztetés. Ezeken felül pedig kaphatók automata szellőztető rendszerek is, melyek beépíthetők az ablakkeretbe. A műanyag ablak témájában további hasznos információkat a daidalos.hu oldaláról szerezhet, érdemes tájékozódni a tudástárukból, ahol sok részletre derül fény.